Hideg, borús és esős az idő, de sütőtökkel szebbé tehetjük a napot! Indítsuk a reggelt egy vegán, laktóz- és gluténmentes sütőtökös smoothie-val, amely gazdag vitaminokban (A-, B1, B2, B3, B6, C, E) ráadásul magas a folsav és a karotin tartalma, nem utolsó sorban pedig az íze is mennyei! 

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

1 csésze cukrozatlan mandulatej vagy rizstej
1/2 csésze sütőtökpüré (kb 20 dkg magozott sütőtök sütve, héj nélkül turmixolva)
1/2 banán
1 teáskanál agave szirup vagy más édesítőszer
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy: 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet szegfűszeg
Díszítésként: laktózmentes tejszínhab vagy 1 dl kókusztejszín felverve

 

Elkészítés:

1. Kaparjuk ki a megsült sütőtököt a héjából és tegyük turmixgépbe.
2. Öntsünk hozzá minden hozzávalót: „tejet”, felkarikázott banánt, egy teáskanál agavé szirupot, vaníliát és a fűszereket. Turmixoljuk simára, majd tegyünk hozzá még édesítőt, ha szükségesnek érezzük.
3. Öntsük bögrébe, díszítsük habbal és szórjuk meg egy csipet fahéjjal.

Tipp: a maradék sült sütőtököt fogyasszuk el önmagában, vagy készítsünk belőle pürét, a gyermekek imádják! A kikapart belső részt egyszerűen turmixoljuk le és már kanalazhatják is. Babáknak mindenféle ízesítés és édesítés nélkül már 6 hónapos kortól adható.

Keresd a hozzávalókat a HerbaHáz üzleteiben és webshopunkon!