Részletes termékinformáció
KIFUTÓ TERMÉK
A vanília íz sokak kedvence, több édességet és desszertet megbolondíthatunk vele, és feldobhatjuk az ízvilágát számtalan süteménynek.
Maga a vanília Mexikóból származik, ám jelenleg a prémium minőséget jelentő Bourbon típus elsődleges termőhelye Madagaszkár.
A fűszer (Vanillae fructus) 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.
Az alábbi formákban beszerezhető:
- Vaníliarúd: Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (a főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).
- Vaníliakivonat: Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.
Összetevők:
cukor, Bourbon vanília sűrítmény (2,9%), karamell (víz, cukor), vanília magok (0,6%).
Átlagos tápérték adatok 100g termékben:
Energia: 1235 kJ / 290 kcal
Felhasználási javaslat:
Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.
Származási hely: Madagaszkár