Már az ókor óta elterjedt és kedvelt módszer a fülgyertyázás. Indiában, Tibetben, Közép- és  Dél-Amerikában ma is végzik a fül gyógynövényekkel való füstölését és a fülgyertyázást. Ez a természetes gyógymód teljesen fájdalommentes és veszélytelen. Alkalmazzák: nátha, influenza, arcüreg gyulladás, mandula gyulladás, fülfájás  /hajóllójárat gyulladás/, fülbe sugárzó fülkörnyéki fájdalom, füldugulás, fejfájás, szédülés, fokozott fülzsírtermelődés kezelésére, a tünetek enyhítésére. Hatását természetes hatóanyagok pl. illóolajok hozzáadásával növelhetjük. Ilyenkor a gyertya belső felületét impregnáljuk vagy merítőviaszba adagoljuk a hatóanyagokat. A fülgyertyázás egy egyszerű, otthon is elvégezhető természetes gyógymód. Rendszeres használata segít a relaxálásban és a fülzsír természetes eltávolításában. A fülgyertya  melege és gőzei a fülzsírt megduzzasztják, képlékenyen tartják,  így az pár napon belül magától kiürül. Érdemes akkor is alkalmaznunk a fülgyertyát, ha egészségesek vagyunk, ekkor havonta egy alkalommal elegendő a használata, míg probléma esetén a szakirodalom napi egy-egy gyertya elégetését javasolja mindkét fülön legfeljebb 5-7 napig.

A kezelés

A külső hallójáratba helyezett fülgyertya égése során - a fülgyertya és a hallójárat együttes 
üregrendszerében - egy rezgő, vibráló levegőoszlop keletkezik.  Ez a vibrálás a fül energiapontjainak stimulálásához, a dobhártya és a fülünk további, rendkívül finom, érzékeny  alkotó részeinek „masszírozásához" elegendő. Ezen egyszerű, kicsiny energiájú fizikai hatás a tapasztalatok szerint javítja a keringést, enyhíti a fül és arcüregekkel kapcsolatos panaszokat. A fülgyertyázás nyugtató, ellazító élménye hozzájárulhat a stresszes panaszok enyhítéséhez, a kikapcsolódáshoz, relaxációhoz is.

Mire kell figyelni fülgyertyázáskor?

Mivel a fül páros szerv, ezért feltétlenül szükséges egy kezelés alkalmával mindkét fület kezelni. Fontos, hogy betartsuk a használati útmutató előírásait és az alapvető tűzvédelmi szabályokat. A kezelés után egy napig lehetőleg tartsuk a fület melegen és szárazon, ne merüljünk víz alá, kerüljük a huzatos környezetet. 
A fülgyertyázás nem csupán kezelés, hanem relaxációs folyamat: a gyertya használata során komoly hangsúlyt kell fektetni a megfelelő relaxációs, nyugodt környezetre, a kezelést megelőző fülkörnyéki masszázsra. Célszerű kisebb mennyiségű folyadék  - tea – ivása a kezelés előtt és után.
A fülgyertya kezelés napján és lehetőleg még a következő napon is kerüljük a búvárkodást, repülést, strandolást, úszást, huzatot.

Az illóolajok szerepe

Többféle illóolajjal, gyógynövényi kivonattal fokozhatjuk a fülgyertya hatását. Azonban fontos
megjegyezni, hogy az alapvető jótékony hatás a fülgyertya  kialakításából, a megfelelő módon történő használatából adódik. Az illóolajokkal történő kiegészítés arányaiban csak kis mértékben fokozza azt.
 Az eukaliptuszt tartalmazó gyertya tradicionálisan légzést könnyítő,  a kakukkfüves görcs-és hurutoldó, a kamillás fájdalomcsillapító és fájdalomcsökkentő, a levendula, citromfű tartalmú nyugtató hatású, enyhíti a fejfájást, a rozmaringos torokfájásra és hurutra alkalmazható, az orbáncfüves a depresszió ellen is jó, valamint görcsoldó, a zsályás erősítő, élénkítő, fertőtlenítő hatású.
Terapeuták, természetgyógyászok szerint a kézzel készített, természetes alapanyagokból, pamutvászonból, méhviasz és ásványi eredetű viasz keverékéből, növényi vagy ételszínezékkel, kizárólag természetes illóolajokkal készült Naturhelix fülgyertyák kimagasló bioenergetikai tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A fülgyertya ajánlható általánosságban bárkinek aki - sokat dolgozik a szabadban - poros környezetben tartózkodik - sokat repül, vízi sportokat űz - krónikus fülbetegségeknél (fülzúgás, fokozott fülzsírtermelődés)  - allergiás, náthás, megfázott.

https://www.herbahaz.hu/terapia-termeszetgyogyaszat/ful-testgyertyak