Hozzávalók 12 mini pitéhez:

  • 250 g Biopont búzafinomliszt (16832)
  • 3 evőkanál Benefitt nádcukor (45830)
  • 2 csipet Benefitt finomszemcséjű himalája só (34449)
  • 150 g Alsan növényi margarin (53574)
  • 3 evőkanál hideg víz

Töltelék hozzávalói:

  • 300 g alma, megtisztítva
  • 80 g Interherb lágy barna nádcukor (25565)
  • 3 evőkanál Dénes Natura kukoricakeményítő (15321)
  • 50 g Naturfood pekándió, apróra vágva (41761)
  • 1 evőkanál Biorganik citromlé (52460)
  • Lakshmi őrölt fahéj (23441)
  • Lakshmi őrölt szerecsendió (26612)

Morzsaréteg hozzávalói:

  • 70 g Biopont búzafinomliszt (16832)
  • 65 g Naturfood pekándió, apróra vágva (41761)
  • 60 g Benefitt nádcukor (45830)
  • 70 g hideg Alsan növényi margarin (53574)

 

Elkészítése:
Egy keverőtálban keverd össze az átszitált lisztet a cukorral és a sóval. Add hozzá a kockákra vágott, hideg margarint. A siker kulcsa ennél a sütinél, hogy az összes hozzávaló hidegen kerüljön a tésztába és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel. A lisztet morzsold össze a margarinnal. Fokozatosan add hozzá a hideg vizet, egyszerre csak egy kanállal. Minél rövidebb idő alatt dolgozd össze a tésztát, majd formázd cipóvá és folpakba csomagolva tedd hűtőbe 1 órára. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Margarinnal kend ki a muffinformákat vagy a mini pitesütő formákat. Vedd ki a hűtőből a pitetésztát és nyújtsd ki lisztes felületen fél cm vastagságúra. Egy kb. 10-12 cm átmérőjű kerek tárggyal (szaggató, tál, bögre, befőttes üveg) vágj ki 12 kört. A tésztákat nyomkodd bele a muffinforma aljába. Ha kész vagy mind a 12 tésztával, akkor rakd hűtőbe, míg elkészíted a tölteléket és a pekándiós morzsát. Reszeld le a megtisztított almát nagylyukú reszelőn, majd nyomkodd ki a levét. Add hozzá a citromlevet, a fahéjat, és a szerecsendiót. Egy másik tálban keverd össze az apróra vágott pekándiót, a barnacukrot és a kukoricakeményítőt. Forgasd bele a reszelt almához a pekándiós keveréket. A pekándiós morzsához keverd össze a lisztet apróra vágott pekándióval, cukorral és morzsold hozzá a hideg margarint. Addig keverd, míg a keverékből apró morzsa keletkezik. Vedd ki a tésztával bélelt piteformát a hűtőből és kanalazd bele a tölteléket. Egy pitébe kb. 2-3 evőkanál töltelék fér. Szórd meg egyenletesen a pekándiós morzsával. Előmelegített sütőben süsd készre 30 perc alatt. Amikor szép aranybarnák a mini piték, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni 15 percig. Egy vékony pengéjű kés segítségével válaszd el a formától a mini pitéket és óvatosan emeld ki őket. Melegen tálalva a legjobb!

 

 

Szerző:

Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház, Pécs