A fekete fokhagyma-és a huminsavpor két olyan táplálék kiegészítő, melyek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a táplálkozási szakértők és a fogyasztók körében is. Az elmúlt években sok kutatás indult azzal a céllal, hogy megvizsgálják, milyen jótékony hatásokkal bírnak ezek a termékek a szervezetre.
Mi is az a Humicin ®?
A Humicin ® egy étrend kiegészítő család védett márkaneve, melynek alapja a huminsav.
A huminsav a természetcsodálatos ajándéka!
Büszkén jelenthetjük ki, hogy a világ egyik legjobb minőségű, legtisztább humin anyag lerakódása Magyarországon található, mely egy több mint 10 000 éves tőzegmező. Rendkívül tiszta, abszolút mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és nagyon magas a huminsav tartalma.
A huminsav kinyerése a tőzegből egy kíméletes hatóanyag kinyerési technológiával történik, a Humicin® kapszulákban lévő alapanyag gyártása pedig egy új, szabadalmaztatott gyártási technológia segítségével valósul meg.
Napjainkban táplálékaink már nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, ezért a szervezetben így hiányállapotok keletkezhetnek. A legfőbb cél az lenne, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket organikus, vagyis az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. A huminsav ezt a folyamatot katalizálja, azaz hatására a kémiai folyamathoz kevesebb idő és energia kell, így azok könnyebben és gyorsabban mennek végbe.
A huminsavak és fulvolsavak szervezetre gyakorolt jótékony hatásai lehetnek többek között:
- immunerősítő, immunstimuláló hatás
- antiallergiás hatás
- antibakteriális, antivirális hatás („természetes antibiotikum”)
- májregeneráló hatás
- gyulladáscsökkentő hatás
- sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás (sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt)
- reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladásos betegségek esetén gyorsabb javulást eredményez
- napi rendszeres fogyasztásuk általánosan energizáló, betegség megelőző hatású
- a szervezetben felhalmozódott NEHÉZFÉMEK (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén

Mi is a fekete fokhagyma?
A közhiedelemmel ellentétben a fekete fokhagyma nem egy külön fajta, hanem annál sokkal több.
A fekete szín az úgy nevezett Maillard-eljárásnak nevezett, cukrok részvételével zajló általános kémiai reakció eredménye.
A fekete fokhagyma egy friss, nyers fokhagyma (Allium sativum), amely idővel változik a melegítés és a körülbelül 70%-os páratartalom hatására a Maillard-reakciónak nevezett folyamat során.A fekete szín a cukrok részvételével zajló általános kémiai reakció eredménye.
E folyamat során a gerezdek kifejezetten fekete színűvé válnak. A fokhagyma állaga és íze is megváltozik. Lágyabb, és édesebb lesz, íze és illata már egyáltalán nem hasonlít a hagyományos nyers fokhagymára, sokkal inkább aszalt gyümölcsre, de umami íze miatt leginkább semmi máshoz nem fogható.
Igaz, hogy a fekete fokhagyma kevesebb allicin hatóanyagot tartalmaz, mint friss nyers megfelelője, de számos egyéb tápanyag, antioxidáns és más jótékony vegyület magasabb koncentrációjával büszkélkedhet. Ezek a magasabb koncentrációk legalább részben felelősek lehetnek a fekete fokhagyma számos egészségügyi előnyéért:
Vércukor szabályozás:
A magas vércukorszint csökkentése.
Szív védelem:.
A fekete fokhagyma segíthet a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében is, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Az érlelt fekete fokhagyma vegyületei szintén blokkolhatják a szabad gyököket a szervezetben.
Szerző:
Domonkos István
A Domi Fokhagyma Kft. ügyvezető igazgatója