A fekete fokhagyma-és a huminsavpor két olyan táplálék kiegészítő, melyek egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a táplálkozási szakértők és a fogyasztók körében is. Az elmúlt években sok kutatás indult azzal a céllal, hogy megvizsgálják, milyen jótékony hatásokkal bírnak ezek a termékek a szervezetre.

Mi is az a Humicin ®?

Humicin ® egy étrend kiegészítő család védett márkaneve, melynek alapja a huminsav.

 

A huminsav  a természetcsodálatos ajándéka! 

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a világ egyik legjobb minőségű, legtisztább humin anyag lerakódása Magyarországon található, mely egy több mint 10 000 éves tőzegmező. Rendkívül tiszta, abszolút mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és nagyon magas a huminsav tartalma.

A huminsav kinyerése a tőzegből egy kíméletes hatóanyag kinyerési technológiával történik, a Humicin® kapszulákban lévő alapanyag gyártása pedig egy új, szabadalmaztatott gyártási technológia segítségével valósul meg.

Napjainkban táplálékaink már nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, ezért a szervezetben így hiányállapotok keletkezhetnek. A legfőbb cél az lenne, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket organikus, vagyis az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. A huminsav ezt a folyamatot katalizálja, azaz hatására a kémiai folyamathoz kevesebb idő és energia kell, így azok könnyebben és gyorsabban mennek végbe.

 

A huminsavak és fulvolsavak szervezetre gyakorolt jótékony hatásai lehetnek többek között:

-       immunerősítő, immunstimuláló hatás

-       antiallergiás hatás

-       antibakteriális, antivirális hatás („természetes antibiotikum”)

-       májregeneráló hatás

-       gyulladáscsökkentő hatás

-       sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás (sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt)

-       reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladásos betegségek esetén gyorsabb javulást eredményez

-       napi rendszeres fogyasztásuk általánosan energizáló, betegség megelőző hatású

-       a szervezetben felhalmozódott NEHÉZFÉMEK (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén

 

Mi is a fekete fokhagyma?

A közhiedelemmel ellentétben a fekete fokhagyma nem egy külön fajta, hanem annál sokkal több.

A fekete szín az úgy nevezett Maillard-eljárásnak nevezett, cukrok részvételével zajló általános kémiai reakció eredménye.

A fekete fokhagyma egy friss, nyers fokhagyma (Allium sativum), amely idővel változik a melegítés és a körülbelül 70%-os páratartalom hatására a Maillard-reakciónak nevezett folyamat során.A fekete szín a cukrok részvételével zajló általános kémiai reakció eredménye. 

E folyamat során a gerezdek kifejezetten fekete színűvé válnak.  A fokhagyma állaga és íze is megváltozik. Lágyabb, és édesebb lesz, íze és illata már egyáltalán nem hasonlít a hagyományos nyers fokhagymára, sokkal inkább aszalt gyümölcsre, de umami íze miatt leginkább semmi máshoz nem fogható.

Igaz, hogy a fekete fokhagyma kevesebb allicin hatóanyagot tartalmaz, mint friss nyers megfelelője, de számos egyéb tápanyag, antioxidáns és más jótékony vegyület magasabb koncentrációjával büszkélkedhet. Ezek a magasabb koncentrációk legalább részben felelősek lehetnek a fekete fokhagyma számos egészségügyi előnyéért: 

Vércukor szabályozás:

A magas vércukorszint csökkentése. 

Szív védelem:.

 A fekete fokhagyma segíthet a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében is, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az érlelt fekete fokhagyma vegyületei szintén blokkolhatják a szabad gyököket a szervezetben.

 

Szerző: 

Domonkos István
A Domi Fokhagyma Kft. ügyvezető igazgatója