A téli hónapokban ellenállóképességünk támogatása érdekében fontos lenne a vitaminok megemelt bevitele, azonban ebben az időszakban egyre kevesebb és egyre drágább a friss, hazai zöldség és gyümölcs. Mit tehetünk, hogy mégis egészséges ételeket tegyünk az ünnepi asztalra? 

Termesszünk otthon csírákat! 

A csíráknak jelentős az aminosav és enzim tartalma, értékes vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns források. Mindemellett a csírák kedvező élettani hatásokat fejtenek ki az emberi szervezetre. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát: 

  • Brokkoli csíra: Megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást. 
  • Retek csíra: Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő, természetes antibiotikum. 
  • Vöröskáposzta csíra: Gyulladáscsökkentő, U-vitamin tartalma miatt előnyös lehet gyomor- és nyombélfekély esetén. 
  • Zsázsa csíra: Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. 

A csírákkal emellett változatosságot vihetünk étrendünkbe, valamint feldobhatjuk az ünnepi fogások ízvilágát is. Vannak kellemes, lágy ízű csírafélék (pl. lucerna, repce), amiket turmixokban, gyümölcssalátákban és müzlikben is fel lehet használni. Emellett a csírák másik része markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízű is lehet. Ezekkel ízesíthetünk szendvicseket, salátákat, hidegtálakat, esetleg készíthetünk pikáns csírapestót is.

 

Belevágnál? ITT megnézheted hogyan nevelhetsz csírákat otthonodban.