Hozzávalók: 

  • 3 csésze mandulaital (vagy rizsital)
    1 csésze cukormentes almaszósz
    1 teáskanál tojáspótló
    1 csésze agávé szirup (vagy méz)
    1 csésze friss áfonya
    3 teáskanál sütőpor
    1 teáskanál fahéj
    3 csésze liszt (gluténmentes keverék)*
    1 csésze őrölt lenmag

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 24 részes a sütőformába muffinpapírokat teszünk. A tojáspótlót, a mandula- vagy rizsitalt, az almaszószt és az agávé szirupot összekeverjük, majd belerakjuk az áfonyát. Ezután a száraz hozzávalókat hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. A keverésnél vigyázzunk, hogy ne törjön össze az áfonya.  Egy kiskanállal a muffin formákat kitöltjük, majd 200 fokon 10-15 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a formákból, hagyjuk hűlni 30 percig. A gluténmentes muffinok kihűlve kevésbé törékenyek, így könnyebb kiszedni a formából anélkül, hogy összeesnének. 

(Ha almaszósszal helyettesítjük a zsiradékot, akkor az elkészített ételt hűtőben vagy a mélyhűtőben tároljuk.)

* Használhatjuk a kedvenc gluténmentes lisztkeverékünket. Ha a keverék nem tartalmaz keményítőt, mint a burgonya, tápióka vagy kukorica, adjunk a száraz hozzávalókhoz 1 teáskanál xantángumit, így jobb állaga lesz a muffinoknak.