A superfood vagy más néven szupertáplálék a különösen egészséges és tápláló ételek szinonimája, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása kiemelkedő, mert jóval gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és egyéb létfontosságú tápanyagokban, mint egyéb hagyományos élelmiszerek. Hosszú távú, rendszeres fogyasztásukkal kimondottan jól hatnak közérzetünkre, lényegesen csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát. 

A csokoládé, mint szuperélelmiszer
A 18. században felismerve kedélyjavító, élénkítő hatását patikákban is lehetett kapni különféle csokoládékészítményeket: volt hashajtó csokoládé, méregtelenítő csokoládé, sőt zabcsokoládé is. A csoki egyre népszerűbb lett, az 1706-ban kiadott Stevens értelmező szótárban „Jól ismert, így nincs szükség egyéb magyarázatra” címszóval szerepelt. Ekkor már elkészültek az első bonbonok, melyek kirobbanó sikert arattak a francia arisztokrata hölgyek köreiben, mely a felső társadalmi osztályok egyik státuszszimbólumának számított. 
A 19. század elején megjelent az első táblás csokoládé. Magas tápértékének köszönhetően az első és második világháborúk alatt a katonák élelmezésének alapvető része lett.

A kakaónak és csokoládénak több mint 100 gyógyászati célra való használata ismert, úgy, mint fáradékonyság, láz, köhögés, légzési elégtelenség, vese- és bélbántalmak  kezelése. Alapanyagát, a nyers kakaóbabot az aztékok az „Istenek eledelének” tartották, és nagyobb értéket képviselt, mint az arany. Ennek ma is így kellene lennie: a kakaó természetes forrása az antioxidánsoknak, magnéziumnak, vasnak, cinknek, a hasznos Omega-3- és Omega-6-zsírsavaknak, és még számtalan olyan ásványi anyagnak, vegyületnek és vitaminnak, melyek mind egészségvédő és gyógyító hatással rendelkeznek. Orvosilag bizonyított a nyers kakaó szívvédő hatása, lassítja az öregedést és nem utolsósorban: boldogsághormont tartalmaz. 

Az étcsokoládé egészségesebb?
A ma kapható csokoládék nagy része kb. 30%-os kakaótartalmúak, ami kb. fele a minőségi csokoládébabán található 50 -70 %-nak. Sajnos a tejcsokoládé fele olyan egészséges sincs, mint egy magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé, mert a benne lévő tej és cukor gátolja az anyagok felszívódását, így csak élvezeti értéke van. Mindemellett a tejcsoki fogyasztása megnöveli a vércukorszintet. 
Egészségünk szempontjából a tejcsokoládé helyett érdemes étcsokoládét választanunk, ezen belül is a legalább 60%-os kakaótartalommal készült termékek a leginkább ajánlottak, mivel ezekbe több kakaó és kevesebb cukor kerül. A magas kakaótartalmú csokoládé számos jótékony hatással rendelkezik: segíthet, csökkenti a koleszterinszintet, helyreállítani az artériák falának rugalmasságát, továbbá megakadályozza, hogy az érfalon különböző anyagok tudjanak letapadni, így gátolja az érelmeszesedés folyamatát. Magas tápértéke miatt már 1-2 kocka is nagy mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmaz és nem utolsó sorban segít legyőzni a nassolás iránti vágyat.