A gránátalma (Punica granatum) egy ősi gyümölcs, amely eredetileg Közép-Ázsiából, valószínűleg Irán és Észak-India területéről származik. Már több mint 4000 éve termesztik, és fontos szerepet játszott az ókori civilizációk – például Egyiptom, Mezopotámia és a Görög-Római világ – kultúrájában is. A gyümölcs innen terjedt el a Földközi-tenger térségében, majd a későbbi századokban a spanyol hódítók révén eljutott Dél-Amerikába, majd Észak-Amerikába is. Ma már a világ számos meleg és száraz éghajlatú területén termesztik, például: India, Irán, Törökország, Spanyolország és Kalifornia.

A gránátalmát nem csak friss formában lehet fogyasztani, hanem számos étrendkiegészítő (kapszula, koncentrátum) is fellelhető belőle a boltok polcain. Ilyen készítmény például a NATUR TANYA GRÁNÁTALMA KONCENTRÁTUM SZERVES SZELÉNNEL 500ML. Ebben a termékben a gránátalma a szelén jótékony hatásaival párosul. A készítmény napi adagjával fedezhető az ajánlott szelén bevitel 100%-a. A szelén hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A gránátalma igazi tápanyagbomba, mely számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: 

  • C-vitamint (erős antioxidáns, immunrendszer támogató); 
  • K-vitamint (segíti a véralvadást és a csontok egészségét); 
  • folsavat (fontos a sejtképződésben és terhesség alatt); 
  • B1-, B2-, B6-vitaminokat (támogatják az idegrendszert és az anyagcserét). 
  • Kálium tartalma segíti szabályozni a vérnyomást és az izomműködést. 
  • Tartalmaz kalciumot, amely elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. 
  • A benne található vas segíti a vérképzést, 
  • magnézium tartalma pedig az izom- és idegműködést támogatja. 


A gránátalma továbbá gazdag rostokban és polifenolokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. A magas antioxidáns-tartalma miatt segíthet a sejtkárosodást okozó szabad gyökök semlegesítésében. Ezzel hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez.

A rendszeres fogyasztás csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a koleszterinszintet, fokozhatja a vérkeringést.

A magas C-vitamin-tartalom és más fitonutriensek segítenek megerősíteni az immunrendszert, fokozzák a szervezet ellenálló képességét fertőzésekkel szemben.

Néhány tanulmány szerint a gránátalmalé rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát és lassíthatja a kognitív hanyatlást, különösen idősebb korban.

A benne található K-vitamin és egyéb mikrotápanyagok hozzájárulhatnak a csonttömeg megtartásához és az oszteoporózis megelőzéséhez.
 

Szerző:

Süle Alexandra
dietetikus
Herbaház Budapest, Százados út