Egy finom, csökkentett szénhidráttartalmú fánk receptje, szuper tippekkel a laza szerkezethez!

 

Hozzávalók:

500 g D-Star szénhidrátcsökkentett fánk lisztkeverék
25g Friss élesztő vagy 7g szárított élesztő
5g Só
20g D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő
10g D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő
3db Tojássárga
25g Vaj / Margarin
25g Napraforgóolaj
1db Reszelt (bio) citromhéj
1db Reszelt (bio) narancshéj
40ml Rum
335ml Tej
Szükséges még bő (1 L) olaj a sütéshez.

 

Az elkészítés menete:

  1. Első lépésben az élesztőt és a vanília ízű cukorhelyettesítőt keverjük el a langyos tejben.
  2. Adjuk hozzá a zsiradékokon kívül a további szobahőmérsékletű alapanyagokat, majd kezdjük meg a tészta dagasztását. A vajat és az olajat csak akkor adjuk hozzá, amikor a dagasztás 2-3. percében egy összefüggő tésztaállagot kaptunk. A tésztakészítés teljes ideje kb. 10 perc.
  3. Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát 60 percen át.
  4. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5-2 cm-es vastagságban, és 7-8 cm átmérőjű kerek szaggatóval szúrjuk ki a fánkokat belőle, arra ügyelve, hogy kevés maradék tésztát hagyjunk. A maradékot gyúrjuk újra, majd rövid pihentetés után ismét nyújtsuk, szaggassuk. Amennyiben nem szeretnénk maradék tésztát kapni a formai kialakítás során, úgy a tésztát osszuk egyenlő darabokra, és kézzel gömbölyítsük őket fel.
  5. A fánkokat helyezzük egy liszttel enyhén szórt konyharuhával bélelt tálcára, egymástól kellő távolságokra, majd takarjuk le őket fóliával vagy konyharuhával.
  6. Kelesszük meg a fánkokat kb. 45-60 perc alatt.

Sütés: 160°C és 175°C közötti hőmérsékletű bő olajban süssük a fánkokat oldalanként kb. 2-3 percig. A sütés elején a fánkokat fordítsuk a felső felületükkel az olajba, és az átfordításuk előtt süssük őket fedő alatt. Ez a módszer biztosítja a lazább bélzetet és a nagyobb mértékű térfogatnövekedést.

 

Forrás: D-STAR FOOD