A manuka méz különösen erős baktériumölő hatású. Már 5%-os töménységben is elpusztítja a legellenállóbb, az antibiotikumokra rezisztens baktériumokat is.

A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a baktériumok génállományára hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. Az aktív manuka méz az első olyan méz, amelyet az orvostudomány hivatalosan is elismer a sebgyógyításban.

Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manuka mézet.

    A manuka méz hagyományos alkalmazási területei:
  • Emésztési zavar, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut;
  • Sérülések, gyulladások;
  • Sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek;
  • Gombás betegségek kezelése;
  • Immunrendszer erősítése;
  • Általános közérzet javítása;
  • Gyulladások csökkentése;
  • Bakteriális fertőzések megelőzése;
  • Diabéteszes fekély kezelése mézes pakolással;
  • A szervezet téli védelme;
  • Fogszuvasodás megelőzése.
 

A mézre jellemző hidrogén-peroxid mellett, a manuka méz mérhető mennyiségben étkezési metilglioxált (MGO) is tartalmaz. A természetes MGO jelenléte alkalmazási lehetőséget jelenthet a daganatos betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok eredményeire azonban még jó néhány évet várni kell, mivel valamennyi hatóanyaga ma még teljességében nem ismert. Különleges gyógyhatása arra utal, hogy a még nem azonosított összetevők teljesen egyedülálló tulajdonságúak. Ezt a még ismeretlen anyagot Dr. Molan egyedülálló manuka tényezőnek (UMF) nevezte. A termelők által készített mézen megtalálható az UMF garanciajelzés.

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora

 


Forrás: ParaMedica Egészség Magazin