Ez egy rövid "Liszt Ki Mit Tud?"! Bővebb felhasználási javaslattal kapcsolatban fordulj munkatársainkhoz az áruházakban, vagy dietetikus szakértőinkhez:
Süle Alexandra, Herbaház Budapest VIII. Százados út
Pfuscher Kinga, Herbaház Pécs

Több, mint 270 liszt található a Herbaházban. Melyikből mit érdemes készíteni? Mit ajánlanak a gyártók és a szakértők? Erre kaphatsz választ az alábbi listából, mely a legnépszerűbb lisztek gyakori felhasználási módjait tartalmazza.
Kölesliszt:
Pékáruhoz, palacsintához kenyéradalékként más lisztekkel maximum 30%-os arányban kerverve ajánljuk, vagy ételek besűrítéséhez is használható.
Gesztenyeliszt:
Kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként édes, diófélékkel készült süteményekhez. Felhasználásával nagyon jó kekszeket, palacsintákat, kelt tésztákat készíthetünk. Kevert süteményekben a búzalisztet 100%-ban helyettesíthetjük vele, kelt tésztánál érdemes pl. nyílgyökér lisztet vagy útifűmaghéj lisztet hozzáadni a megfelelő állag eléréséhez.
Hajdinaliszt:
Felhasználhatjuk palacsinták, tészták, lepények készítéséhez. Lepénykenyér készítésnél nem kell hozzá más lisztet adni, csak sót, vizet és egy kis szódabikarbónát, palacsinta állagúra keverni és serpenyőben kisütni.
Zabpehelyliszt:
Péksütemények, pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére. Nagyon finom palacsinta vagy amerikai palacsinta is süthető zabpehelylisztből, és nagyon kellemes állagú kevert sütemény, kuglóf, vagy muffin is készülhet belőlekészíteni. Magas rost tartalma miatt sok víz fogyasztása elengedhetetlen.
Csicseriborsóliszt:
Felhasználható krémleves, humusz, lepénykenyér készítéséhez, ételek besűrítéséhez, panírozáshoz. Kis szódabikarbónával és vízzel elkeverve, és fekete sóval fűszerezve tojásmentes "omlett" is készíthető belőle, tetszés szerinti ízesítéssel (pl. lecsós, spenótos, krumplis, füstölt paprikás, currys stb.) Fehérjetartalma kiemelkedő.
Lenmagliszt:
Ajánljuk tojás helyettesítéséhez süteményreceptekben (1 kanál lenmagliszt + 3 kanál víz), rántott ételekhez, süteményekhez, péksüteményekhez, lepényekhez, kenyerekhez a liszthez keverve kisebb arányban. Smoothie-kba, joghurtba, müzlibe keverve is remek tápanyagforrás. Magas rost tartalma miatt sok víz fogyasztása elengedhetetlen.
Rizsliszt:
A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta is készülhet belőle. Szószok sűrítésére is alkalmas. Előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik.
Szójaliszt:
Főzelékeknél, mártásoknál sűrítésre használhatjuk. Süteményeknél, kenyérnél a búzaliszt 20-30%-át helyettesíthetjük vele, így magasabb fehérjetartalmú és hosszabb ideig eltartható terméket kapunk.
Vöröslencse liszt:
Sós palacsintákhoz, lepényekhez, rántott ételekhez tojás helyettesítésére, kenyerek és péksütemények gazdagításához, fasírtokhoz is használhatjuk.
Cirokliszt:
Ajánljuk ételek sűrítésére, galuskának vagy palacsintához (sütőporral). Kitűnő kenyeret, péksüteményteket, süteményeket, pizzákat, palacsintát lehet készíteni vele. Maximum 15-20 %-ban érdemes más lisztekhez adagolni.
Kukoricaliszt:
Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható.
+1: Kendermag por:
A kendermag lisztje fehérjeporként alkalmazható, zabkásába, smoothieba, joghurtba keverve ajánljuk, vagy hozzáadhatjuk kenyér, sütemény vagy épp gofri tésztánkhoz is.
Sikeres konyhai kísérletezéseket kívánunk!
A Herbaház csapata