Az étel-intolerancia ezzel szemben azt jeleniti, hogy nem tudjuk feldolgozni az adott táplálékot, mert valami hiányzik a szervezetből - például egy enzim, ami egy vagy több alkotóelemét segít lebontani, megemészteni. A tünetek súlyossága arányos a szervezetbe kerülő táplálék mennyiségével, és egy jó ebéd után akár fél nappal is jelentkezhet. A probléma megoldódik az adott táplálék elhagyásával, de szerencsére ma már sokféle étel-intolerancia esetén van más megoldás is - például természetes enzimpótlás.
Gyakori étel-intolerancia - akár minden harmadik embert is érinthet - a laktóz (tejcukor) érzékenység. Laktáz enzim híján a tejtermékkel bevitt tejcukor nem tud lebomlani, hanem a bélben erjed, gázképződést, puffadást, hasmenést, görcsöket okozva. A tejtermékek elhagyása idővel csontritkuláshoz vezethet, ezért érdemes inkább az enzimet pótolni. A laktáz készítmény kiválasztásakor fontos, hogy a benne levő enzim milyen közegben tud hatni. A gyomorban elbomló, un. savas laktáz enzimek mellett ma már létezik neutrális enzim, bélben oldódó bevonattal, ami elősegíti azt, hogy az enzim ott fejtse ki hatását, ahol arra szükség van - a vékonybélben. A laktóz intolerancia hidrogén kilégzési teszttel jól kimutatható.
Kevésbé gyakori, de kínzó probléma a fruktóz-intolerancia (gyümölcscukor-érzékenység), amikor a különféle gyümölcsökben található cukrot a szervezet nem képes feldolgozni, a felszívódást segítő fehérje hiánya miatt. Fő tünetei szintén a bélben erjedő cukor miatti puffadás, hasmenés, bélgörcs. Kimutatása is a laktózintoleranciához hasonló. Ahelyett, hogy lemondanánk a kedvenc gyümölcsünkről, érdemes használni a xilóz-izomeráz enzimet, ami a fruktózt szőlőcukorrá alakítja, így az könnyen felszívódik a bélből. A hiánypótló stabil xilóz-izomeráz tartalmú kapszula segíti a táplálékban feleslegben levő fruktóz lebontását.
A harmadik, legnehezebben felismerhető típus a hisztamin-intolerancia, mely puffadás, hasmenés, bélgörcs, vagy tipikus allergiás tüneteken kívül akár migrént is okozhat. Oka, hogy a magas hisztamin-tartalmú ételek elfogyasztásakor - melyek erjesztés, érlelés során halmozzák fel a hisztamint, mint pl. a vörösborok, sajtok, savanyú káposzta, kovászos uborka, vagy eleve hisztamint tartalmaznak, mint a paradicsom, padlizsán, eper, avokádó - a bontó enzim hiánya miatt a hisztamin felszívódik, és kiváltja a jellegezetes tüneteket. Az okok és a tünetek tehát sokfélék, de a DiAminoOxidáz hiány diagnosztizálása után a DAO pótlásával újra élvezhetjük kedvenc ételeinket!
További információ: www.mindenevok.hu