Az aminosavak tanulmányozása korszakalkotó jelentőségű a betegségek természetének kutatásában. Ennek nyomán már eredményeket értek el többek között az öregedés késleltetése, a szívbetegségek megakadályozása, az emlékezet javítása, a depresszió és stressz leküzdése, az alvászavarok korrigálása, az ízületi gyulladások és herpesz gyógyítása, illetve az allergia kezelése terén. Az L-lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav. Hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba. Az L-lizinnek fontos szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó kollagén képzésében, e mellett immunerősítő és vírusellenes hatását is igazolták. Az L-lizint tartalmazó készítmények számos ellenőrzött kísérlet által bizonyítottan „herpesz-stop” hatásúak, azaz abban a fázisban állítják meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g L-lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra (napi 3-6 g L-lizin) megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését. Az L-lizint Dr.Robert C. Atkin és Dr. Phyllis A. Balch, illetve ma már a szakkönyvek is a herpesz és a megfázás kezelésére, a csontritkulás megelőzésre, a szív- és érrendszeri problémák kiegészítő kezelésére ajánlják. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus 1994-ben ezt nyilatkozta: „Mostanra elértem azt a pontot, amikor lizin és C-vitamin megfelelő alkalmazásával csaknem teljes ellenőrzés alatt tarthatom, illetve gyógyíthatom a szívrohamokat." Dr. Prokisch József
Debreceni Egyetem
Élelmiszertudományi és
Minőségbiztosítási Tanszék
Forrás: ParaMedica Egészség Magazin