A jelenség magyarázata a fehérjék denaturációja: a fehérje már vi-szonylag alacsony hőmérsékleten kicsapódik. Dr. Bircher-Benner svájci orvos a huszadik század elején gyógyítását dr. Werner Kollath eme felfedezésére alapozta, ami mind máig megállja a helyét.
A nyers élelmiszerekben olyan enzimek és aromaanyagok találhatók, amelyek már a szájban és a garatban felszívódnak, nem indul be a szervezet védekező reakciója. A nyers ételek ez irányú jótékony hatása akkor is fennáll, ha nyers étel után hagyományos főtt ételt is fogyasztunk.
![]() |
Kezdjük minden étkezésünket nyers étel fogyasztásával! Nyers élelmiszer alatt enzimekben gazdag, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nél-kül készült, elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból és néhány, állati eredetű nyersanyagból álló ételt értünk. A nyers ételek fontos kritériuma még, hogy frissek legyenek.
A téli időszakban gyakran nehézséget okoz, hogy mindig friss, nyers élelmiszer, zöldség, gyümölcs kerüljün asztalunkra, ráadásul minden étkezés alkalmával, hogy legalább részben pótolja az emésztéshez létfontosságú enzimeket, melyeket a sütéssel-főzéssel készített ételeinkben mi magunk „ölünk meg”.
Bár mai táplálkozási szokásainkkal teljesen ellentétes az a javallat, hogy élelmünk 70%-át friss, nyers, enzimdús ételek tegyék ki, legalább nyáron igyekezzünk megtartani ezt az arányt! Téli meleg, nagyrészt főtt ételekből álló étrendünket egészítsük ki kívülről bevitt enzimekkel, egyrészt a könnyebb emésztés elősegítésére, másrészt saját szervezetünk enzimtermelő „kapacitásának" tehermentesítésére.
Tehát, az egészség érdekében: nyersen!Forrás: ParaMedica Egészség Magazin