
A kakaó a Theobroma cacao nevű, eredetileg Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos örökzöld fa terméséből származik. A „Theobroma” név görög eredetű, jelentése: „az istenek eledele”.
Már a maják és később az aztékok is termesztették. A kakaóbabból keserű italt készítettek, amelyet fűszerekkel (pl. chili, vanília, méz) ízesítettek. Az italt gyakran vallási szertartásokon és áldozatbemutatások során fogyasztották, valamint ez volt a nemesség és a harcosok itala is. A kakaóbab ezenkívül fizetőeszközként is szolgált. Európába jutása Kolumbusz és Cortés expedícióinak köszönhető.
Spanyolországban először fűszeres- és mézes csokoládéital formájában fogyasztották, a 17. századra már az európai arisztokrácia kedvence lett, az első táblás csokoládé pedig 1847-ben jelent meg.
A kakaó nemcsak finom, hanem az egészségünkre is számos pozitív hatást gyakorolhat. A benne található hatóanyagok – mint a flavonoidok, teobromin, koffein és ásványi anyagok – segítik a szervezet megfelelő működését.
A kakaóban található feniletilamin és anandamid serkentik az agyban az „örömhormonok”, például az endorfin és a szerotonin termelődését. Ezért érezzük magunkat boldogabbnak, amikor csokoládét eszünk. A benne lévő teobromin és kis mennyiségű koffein élénkítő hatásúak, javítják a koncentrációt és csökkentik a fáradtságérzetet – anélkül, hogy annyira megterhelnék a szervezetet, mint a kávé.
Védi a szívet és az ereket: a kakaó flavonoidjai segítik a vérerek ellazulását, így javítják a vérkeringést és csökkenthetik a vérnyomást. A rendszeres, mértékletes kakaófogyasztás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Rengetek antioxidáns található benne, amelyek védik a sejteket az öregedésért és gyulladásokért felelős szabad gyökök ellen. Egyes kutatások szerint a kakaó antioxidánstartalma még a zöld teánál is magasabb lehet.
Támogatja az agyműködést: flavonoidjai serkentik az agy véráramlását, így javíthatják a memóriát és a koncentráló képességet. A kakaó jó forrása a magnéziumnak, vasnak, cinknek és réznek, amelyek
nélkülözhetetlenek az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer egészséges működéséhez.
Szerző:
Süle Alexandra
diabetikus