A modern technológiák szerencsére már lehetővé teszik, hogy a távol-keleti bölcsek által egykor leírt gyógymódok és gyógynövények – a földrajzi távolságot áthidalva – a világ bármely táján hatékonyan segíthessék azokat is, akik eddig még csak hírből sem ismerték az évezredek próbáját kiállt különlegességeket. Közülük a hely szűke miatt csak néhányat ismertetünk.

Shilajit (Mumijó) – a Himalája legendás gyógy-anyaga, amely egyben a földi élet evolúciós folyamatának megjelenítője. Szerves és szervetlen anyagokat egyaránt tartalmaz, leginkább egy olyan őskövületre emlékeztet, amely a hő, a nedvesség és a Föld nyomásának hatására barna, kőzetes állagú masszává keményedett. A természetben valamilyen fémhez (arany, ezüst, réz, vas) kapcsolódva található meg, ebből a vas-Shilajit forrásai a legbőségesebbek és a legjobbak. A Mumijót fogyasztás előtt porrá őrlik, majd szárított gyümölcsök főzetével, párlatával kezelik. Széles körben használják az egészség megóvására, immunerősítő, stresszoldó, hatékony méregtelenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és emlékezetet javító szerként, amely segíti az anyagcserét, optimális koleszterinszintet biztosít, sőt fékezi a csontritkulást, fokozza az időskori vitalitást is. A Banaras Hindu Egyetemen a közelmúltban végzett kísérletek során a tudósok azt is megállapították, hogy a Shilajit lehetővé teszi a szervezet immunrendszere és a központi idegrendszer közötti kommunikációt.

Az Amla (Emblica officinalis) – indiai egres – gyümölcsének húsa a citrusfélékénél értékesebb, nagyobb termo-stabilitású C-vitamint tartalmaz, ami kevésbé érzékeny a hőre. A gyümölcs gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, karotinban, szénhidrátokban, thiaminban és riboflavinban. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, növeli a szervezet ellenálló képességét, fertőzésekkel szembeni védelmét. Az Amlát szűrt vajjal és szezámolajjal főzve tartósítják. Így készül belőle az i.e. 3000-ből származó, legendákból és történelmi forrásokból ismert Chyawanprash, melyet immár 5000 éve használnak hosszú életet adó, fiatalító, erősítő szerként. Ehhez az Amlát 48 gyógynövény kivonatát tartalmazó folyadékban főzik meg, s hozzáadnak néhány régóta bevált gyógyhatású, porrá tört fűszernövényt is. Az ayurvédikus hagyományok szerint készített, mézzel ízesített, lekvárhoz hasonló állagú, fanyar aromájú anyagot immunerősítő, stressz és depresszió elleni, gyomrot nyugtató, emésztést segítő, májregeneráló szerként alkalmazzák manapság is.

Isabgol (Psyllium) – magjáról eltávolított vékony fehér héját, mint korpát hagyományosan emésztési zavarok, krónikus székrekedés, aranyér, bacilusok okozta vérhas, hasmenés gyógyítására használják. A leírások szerint: ha a korpát aludttejjel vesszük be, akkor fogó, ha tejjel, akkor hashajtó hatást tapasztalunk. Összességében nyugtatja és „olajozza” a bélrendszert, sok vizet szív fel, így a normális anyagcseréhez megfelelő tömeget biztosítva görcs és fájdalom nélkül szabályozza a székletürítést – kisgyermekeknél és várandós anyáknál is alkalmazták.

 
Forrás:
D.B.A. Narayana Ph.D.
az Indiai Gyógyszerészeti Társaság
volt elnöke
 
A témával kapcsolatban
részletes információt talál az
AYURVÉDA MINDENKINEK
c. könyvben, melyet igény esetén a ParaMedica Olvasói ajándékba megkapnak a Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány Közhasznú Szervezettől!



Forrás: ParaMedica Egészség Magazin