A chia mag, másnéven aztékzsálya mag egy Dél-Amerikából származó növény magja. Már az Azték Birodalom idején is ismerték és fogyasztották, tápanyagtartalma és eltarthatósága miatt szerves részét képezte az ősi aztékok és maják étrendjének.

Elsősorban magas omega-3 tartalma miatt értékes, amelynek számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert. Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Védik a szív- és érrendszert, azáltal hogy növelik a jó koleszterin szintjét (HDL) és ezzel párhuzamosan csökkentik a rossz koleszterin (LDL) szintet a szervezetben. Jó hatással van az agyműködésre, gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. Várandósság és szoptatás alatt az omega-3-ban gazdag élelmiszerek és az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása segíti a baba agyának fejlődését, hatással van a későbbi tanulási képességeire és a viselkedésére. Omega-3-ban szegény étkezés növelheti olyan pszichés kórképek kialakulását, mint a depresszió vagy a szorongás.

A chia mag kiváló rostforrás, összetételének egyharmadát rostok adják. Rendkívül jó a vízmegkötő képessége, ami segít a teltégérzet kialakulásában. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak, amely mind szénhidrát anyagcsere-zavarokban, mind pedig fogyókúra során kedvező hatású lehet. Ezen kívül segít fenntartani a megfelelő bélmotilitást, csökkenti az emésztési és felszívódási panaszok kialakulását.

A chia mag gazdag kalciumban és foszforban, amely segít a csontjaink és a fogaink épségének megőrzésében. B3, cink és szelén tartalma hozzájárul hajunk, bőrünk és körmeink egészségéhez.

Mindent összefoglalva a chia mag kiváló superfood, érdemes hetente pár alkalommal beilleszteni az étrendünkbe. Napi ajánlott adagja 15-30g (1-2 evőkanál). Ezt fontos betartani, mert magas rosttartalma miatt ennél nagyobb mennyiség már okozhat emésztési problémákat. 

Hogyan használjuk fel? Keverhetjük smoothie-ba, hozzáadhatjuk zabkásánkhoz vagy a kedvenc müzlikeverékünkhöz, belekerülhet süteményekbe, kenyerekbe vagy készülhet belőle ízletes chia mag puding is.

Kókusztejes chia mag puding alaprecept:

Összetevők:

  • 200 ml kókusztej (lehetőség szerint sűrűbb fajta: pl. a KARA UHT kókusztej)
  • 2 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál méz

 

Elkészítés: A kókusztejbe alaposan elkeveritek a 2 evőkanál chia magot, majd egy éjszakára tegyétek be a hűtőbe. Reggel ízesítsétek mézzel, tehettek bele gyümölcsöket és különböző olajos magvakat, például mandulát vagy diót.

Tipp: Elkészíthető tejjel vagy bármilyen növényi tejjel is, illetve használhatunk a méz helyett pl. datolyaszirupot.

Szerző: 

Süle Alexandra
dietetikus
Herbaház, Budapest Százados út 18.