Napjaink egyik legkedveltebb szuperkörete nem hiába lett a tudatosan, egészségesen élők kedvence. Mutatunk egy egyszerű és gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora ötletet, amit többféleképpen variálható!

Hozzávalók:

- 4-5 evőkanál kókuszzsír
- 250 g bulgur (előfőzött)
- 300 g zöldségkeverék (például répa, kukorica, pritamin paprika, borsó stb.)
- 250 g garnéla rák
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kókuszzsíron megpirítjuk a bulgurt, majd hozzáadjuk a kevés zsiradékon megpárolt zöldségeket (ha fagyasztott zöldséggel készítjük, adhatjuk egyből a bulgurhoz) és a rákot.
2. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, majd annyi vízzel felöntjük, ami ellepi a készülő ételünket.
3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és sóval, borssal ízesítjük, fedő alatt addig rotyogtatjuk közepes lángon, míg a vizet a bulgur be nem szívta és meg nem puhul.
4. Tálaláskor díszítsük petrezselyemmel és citrommal. 

Tipp1: rák helyett készíthető például csirke- vagy pulykamellből is. Ez esetben egy másik edényben pirítsuk meg egy kis kókuszzsíron a felkockázott húst (kb 250 g), ízesítsük chilivel -ha szeretjük a csípőset- vagy csak sóval és borssal és úgy keverjük hozzá a zöldséges bulgurhoz, amikor a rákot tennénk bele.
Tipp2: ha szaftosabb végeredményt szeretnénk, öntsük fel a csíkozott, pirított, sózott, borsozott (esetleg kakukkfűvel és rozmaringgal ízesített) csirkemellet 1,5-2dl kókusztejszínnel, fűszerezzünk utána ha szükséges, és közepes lángon kb 10 percig fedő alatt rotyogtassuk, míg sűrű szaftot és omlós húst nem kapunk. A recept szerint készítsük el a zöldséges bulgurt, majd tálalásnál szedjük rá az elkészült húst és locsoljuk meg a szafttal.
Tipp3: remek köret is lehet belőle egytálétel helyett: hagyjuk ki a fokhagymát és a rákot a hozzávalókból, készítsük el a leírás szerint és tálaljuk a szokásos köret helyett húsétel mellé.

A kókuszzsírt és a bulgurt megvásárolhatod a HerbaHáz áruházaiban és webshopunkon a www.herbahaz.hu -n!