Mi az a laktózérzékenység?

A tehéntejben lévő egyik cukorkomponens a laktóz, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybélben lévő laktáz enzim bontja le egyszerű cukrokra: galaktózra és szőlőcukorra. Ha teljesen hiányzik, vagy nem termelődik szervezetünkben elegendő laktáz enzim, akkor a vékonybélből emésztetlenül halad tovább a laktóz. A vastagbélbe érve bélbaktériumaink rövidláncú zsírsavakat és bélgázokat képeznek belőle. A folyamat haspuffadást, gázképződést, hasmenést idéz elő, amely a tejfogyasztást követő 0,5-2h elteltével jelentkezik és 24-48 óra alatt teljesen elmúlik.

Mit használhatok tej helyett?

Mivel a laktóz intolerancia becsült adatok szerint az európai lakosság kb. 25%-át érinti, a mindennapos táplálkozásban egyre nagyobb szerepet játszanak a növényi tejhelyettesítők.
A növényi alternatíváknak, mint például a kókusztejnek köszönhetően laktózérzékenység, tehéntejfehérje-allergia, és tejmentes diéta esetén sem kell már lemondanunk a legfinomabb desszertjeinkről, turmixainkról.

Az Aroy-D kókusztejszín tökéletes állati eredetű tejszín, tejföl helyettesítésére, vízzel hígítva kókusztej is készíthető belőle.  Összetevője 100% kókuszkrém, hozzáadott adalékanyagot nem tartalmaz.

Édességet ennél? Nem kell lemondanod a finom és krémes falatokról!

Készíts Kókuszos-citromos mousse-t, ami nemcsak tejmentes, hanem paleo, vegán és raw is!

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztejszín
  • 2 evőkanál nádcukor vagy eritrit
  • fél teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só

1. Egy kis tálban keverjük össze a nádcukrot (eritrittel vagy más édesítővel helyettesíthető) és a citromhéjat, morzsolgassuk össze ujjainkkal, hogy a citrom íze átjárja a cukrot.

2. A kókusztejszínt a sóval egy nagy tálban elektromos habverővel habosítjuk fel. Kezdjük kis sebességi fokozaton, majd fokozatosan, körülbelül 2 percen keresztül haladjunk a közepes sebességig, amíg lágy hab állagú nem lesz. (A növényi krémek soha sem lesznek olyan kemények, mint az állati eredetű tejszínhabok.)

3. Adjuk hozzá a nádcukrot vagy az erititet és a vanília kivonatot és habosítsuk tovább, amíg az állaga teljesen sima nem lesz.

4. Osszuk el a habot kis tálkákba és fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.

Keresd az Aroy-D kókusztejszínt a HerbaHáz üzleteiben és webshopunkon!