Teljes kiőrlésű fánk, azoknak, akik nem mondanak le a finomságokról, hanem egészségessé teszik azokat.

 

Hozzávalók:
•    40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
•    2 bio vagy házi tojássárgája (elhagyható)
•    2 dkg élesztő

•    1 teáskanál szóda-bikarbóna
•    5 dkg almapüré (házilag, cukormentesen pürésítve)
•    3,5 dkg „negyed annyi” édesítő

•    5 dkg bio vaj
•    langyos tisztított víz
•    csipet himalája só

 

Elkészítése:

  1. A lisztet egy tálba öntjük és öklünkkel kis mélyedést készítünk a közepébe. Az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk, és 1/2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Ujjunkal óvatosan elkeverjük a vizet, az élesztőt és egy kis lisztet. Megvárjuk, amíg felfut.
  2. A liszthez adjuk a szóda-bikarbónát, a vajat, az almapürét, az édesítőt, a tojások sárgáját és egy kevés langyos vizet. Végül csipet sót adunk hozzá. Alaposan átgyúrjuk. Szükségtelen hólyagosra gyúrni, így is éppen olyan finom lesz. A galuskánál valamivel keményebb tésztánk legyen. Meleg helyen kelni hagyjuk.
  3. A tésztát kiborítjuk egy meglisztezett deszkára, és a tetejét is meglisztezve inkább kihúzzuk, mint kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra.
  4. Fánkszúróval kiszúrjuk, és meleg helyen kb. fél órát pihentetjük.
  5. Kókuszolajban kisütjük. Először fedővel letakarva, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsöpögtetjük.
  6. A fánkot tetszőlegesen ízesítjük. Lekvár helyett ráolvaszthatunk cukormentes csokoládét, megkenhetjük magkrémmel (mandula, mogyoró, pekándió), vagy fogyaszthatjuk cukormentes bogyós gyümölcs lekvárral (szeder, áfonya, málna, eper), esetleg cukormentes narancs vagy citrom lekvárral.

 

Szerezd be a hozzávalókat a HerbaHázban!