A nagyböjt időszaka idén február 19-től kezdődik, általában február közepétől húsvétig tart. Ez spirituális és egészségügyi okból is egy tökéletes időszak a szervezetünk megtisztítására, de emellett az év bármely szakaszában tarthatunk egészségfenntartó böjtöket, melyek 1-2 naptól akár 1 hónapig is eltarthatnak. Tarthatunk tisztítókúrát heti rendszerességgel, vagy havonta is. 

A valódi böjtöt, amit az emberek tudatosan éltek meg, spirituális, egészségügyi, kísérleti vagy akár politikai célokkal folytatták. A böjt vagy tisztulás az ajurvédikus gyógyászat többezer éves elvein alapszik, de alkalmazkodik a jelen korhoz és az elérhető forrásokhoz is. A tisztítókúra a test megtisztításán túl egy spirituális program is, amely erősíti a lelki egészséget, meggyőz bennünket arról, hogy egészségünk érdekében képesek vagyunk jót tenni saját magunkért. A böjtkúrák ősidők óta ismertek és javasoltak voltak a betegségek leküzdésére, kiegészítő kezelésére, emellett a tisztulás a szellemi, fizikai erőnlét felfrissítését is szolgálta.

A böjt ideje alatt tehermentesítjük az emésztőrendszerünket, salaktalanítunk, könnyítjük a szív munkáját, támogatjuk a keringési és anyagcsere folyamatokat. A böjt áthangolja a szervezetet, az emésztőszerveink pihennek, az első napokban a máj által termelt glikogén adja szervezetünk részére az energiát, majd testünk a tartalékokból kezd fogyasztani, ezzel megindul a zsírkészletek felhasználása is. 

A hagyományos böjt mellett, amelyre elsősorban a húsmentes étrend volt jellemző, mára már az időszakosan is alkalmazható léböjt kúrák, illetve egyéb étrendi vagy életmódbeli változtatások is megjelentek (pl. cukorböjt, vegán böjt, dohányzástól vagy feldolgozott élelmiszerektől tartózkodás, illetve akár pl. közösségi médiától vagy ruhavásárlástól tartózkodás). Bármely ilyen jellegű, általunk meghatározott (ésszerű) szabály betartása 40 napig mindenképpen előnyös változást hoz az életünkbe.

Ha étrendünkkel böjtölünk, érdemes kipróbálni a zöldségeket nyersen vagy párolva aszerint, hogy mi felel meg legjobban az emésztőszerveinknek. A zöldség lúgos kémhatású, helyreállítja az elsavasodott szervezet egyensúlyát, jól emészthető, és segít eltávolítani a vastagbélből a salakanyagokat, körülbelül egy órán át van a gyomorban és a belekben, zsírt nem tartalmaz, sok benne a vitamin, az ásványi anyag és a rost.

 

A léböjt kúráról

A léböjt azt jelenteti, hogy egy bizonyos ideig minden szilárd és folyékony táplálékról lemondunk.

A léböjt kúra bárki számára hasznos lehet, de a következő esetekben különösen javasolt:

  • kóros elhízás
  • magas vérnyomás
  • szívelégtelenség
  • nyirokkeringési zavarok
  • bőrgyulladások (dermatitis, ekcéma stb.)
  • érszűkület
  • bélgyulladás
  • migrén
  • ízületi panaszok
  • asztma
  •  

Fontos, hogy a böjt előtti estén csak könnyű, kevés ételt fogyasszunk, azt is lehetőleg csak délután 5 óráig. A böjt napján csak vizet, gyógyteát, gyümölcslevet igyunk elegendő mennyiségben. Ha ez a radikális módszer valaki számára túlságosan megerőltető, akkor annak megengedett délben egy kis gyümölcs vagy kis mennyiségű, egyfajta étel elfogyasztása, ami nem marad sokáig a gyomorban és a belekben. Minél kevesebb fajta ételt fogyasztunk, annál hatásosabb lehet a böjt. A test megszabadul a káros anyagoktól és több energiához jutunk. (Ezt a böjtöt rendszeresen érdemes tartani holdtöltekor és újholdkor is.)

Természetesen a krónikus betegségben szenvedők a kúra megkezdése előtt feltétlenül kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

A böjthöz az alábbi leveket ajánljuk:

  • búzafűlé
  • aloe vera
  • céklalé
  • homoktövis
  • sárgarépalé
  • áfonya levek (pl. fekete, vörös)
  • gránátalmalé és még sok más.
  •  

Ezek mellé javaslunk még gyógyteákat, vagy teakeverékeket is, melyeket az alábbi alapanyagokból állíthatunk össze:

  • citromfű
  • gyömbér
  • nyírfalevél
  • koriander
  • csalán
  • bodza
  • kakukkfű
  • gyermekláncfű
  • borsmenta
  •  

És akkor álljon itt egy „ínyenceknek” szóló recept léböjt napra:

  • reggeli:           almalé
  • tízórai:            ananászlé
  • ebéd:               zölbúzafűlé
  • uzsonna:          cékla-zeller vagy vegyes zöldséglé
  • vacsora:          alma-répa lé

 

 

Bármilyen további kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére a Herbaházban:

az ön természetgyógyász tanácsadója: Szabó Erika