Ha valaki életmódot vált, böjtöl, méregtelenít, felhagy a húsfogyasztással, gyakran előfordul, hogy a hirtelen jött váltás emésztési panaszokkal párosul. A puffadás, felfúvódás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, amely több okra is visszavezethető, például:

  • zsíros ételek, szénsavas italok, magas nátrium tartalmú élelmiszerek fogyasztása
  • egészségügyi problémák
  • hirtelen megváltozott étrend

 

Hosszan fennálló, illetve szokatlanul erős panaszok esetén komolyabb egészségügyi probléma is állhat a háttérben, ilyen esetekben érdemes szakorvossal kivizsgáltatni emésztőszerveinket. Azonban, ha a panaszok az étrend változtatásával állnak összefüggésben (pl. megnövekedett rostfogyasztás, hüvelyesek, káposztafélék fogyasztása, stb.), enyhítésüket különféle gyógynövények szolgálhatják. Néhány emésztést elősegítő gyógynövény:

  • ánizs
  • édeskömény
  • gyömbér
  • koriander
  • citromfű
  • kömény
  • borsmenta

 

Puffadáscsökkentő hatásúak, serkentik az emésztőszervek kiválasztását, az illóolaj- és más hatóanyagtartalmuk segítségével csökkentik a bélgörcsöket, a felfúvódást, az étvágytalanságot és a hányingert. 

Felhasználási javaslat: 1-2 teáskanálnyi gyógynövényt mozsárban szétdörzsölünk, egy bögre forrásban lévő vízzel leforrázzuk, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és naponta 3-szor az étkezések előtt 30 perccel fogyasztjuk.

Talán észrevette az olvasó, hogy ezek egy része a távol-keleti (pl. indiai) konyhában gyakran alkalmazott fűszer. Az indiai (jórészt vallási okokból vegetáriánus) étrend nagy mennyiségben tartalmaz hüvelyeseket és zöldségeket, és nagyszerű ízük mellett ezek emésztését is könnyítik a fűszerek. Érdemes tehát a gyógynövényeket fűszerként is alkalmazni!

Ezen kívül az aktív szénnek is lehet jótékony hatása, amely nem csak a hasmenést szünteti meg, hanem útját állja szélszorulásoknak, megköti a fölös gázokat.

 

ROSTOK

A rostban gazdag étrend előnyös az emésztőrendszeri betegségek kezelésében. Különböző vizsgálatok igazolják, hogy ha több emészthetetlen rostot tartalmazó ételt fogyasztunk el, kevesebb érrendszeri, keringési problémával kell szembe néznünk, ezáltal meghosszabbíthatjuk életünket. Sokféle különböző rostot ismerünk, melyek mindegyikének más-más szerepe van. Ilyenek például:

  • A cellulóz, ami búzalisztben, korpában, káposztafélékben, borsóban és az almában jelentős mennyiségben található, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, aranyér csomók, vastagbélrák, visszér tágulatok
  • Nyákok és pektinek: a nyákokat elsősorban a zabkorpa és a szárazbab tartalmazza. A pektinek a citrusfélékben, almában, sárgarépában, karfiolban, káposztában, szárazborsó, burgonyában találhatóak meg. A nyákok és pektinek elsősorban a felszívódást befolyásolják a gyomorban és a vékonybélben, azáltal, hogy megkötik az epesavakat, csökkentik a zsírok felszívódását, mérséklik a koleszterinszintet, bevonják a gyomor falát, késleltetik a kiürülését, étkezés után lassítják a cukor felszívódását, ezáltal cukorbetegek számára is előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Hiányuk számos emésztőrendszeri panaszt okozhat, ilyenek lehetnek az epekőképződés, vakbélgyulladás, puffadás, székrekedés, a méregtelenítés elégtelen működése.

A rostok fogyasztásának javasolt napi adagja 30-35 gr. 

A rostok fogyasztása nagyon fontos, ugyanakkor figyelni kell a bevitt mennyiségre, mert a túlzott rostbevitel felfúvódást, hányingert, hasmenést okozhat. Mindez elkerülhető, ha étrendünkben váltogatjuk a rostdús ételeket, és ha fokozatosan növeljük a fogyasztott mennyiséget.

Mit tehetünk még?

  • Együnk lassan! A falatok alapos megrágásával gyomrunk dolgát könnyítjük meg.
  • Fogyasszunk sok folyadékot (vizet) és kevés sót!
  • Részesítsük előnyben a teljes értékű növényi ételeket a feldolgozott alapanyagokkal szemben.

 

Szabó Erika

Fitoterapeuta

Herbaház