Ez a narancsos-fahéjas, édes keksz tökéletes karácsonyi ajándék, vagy vendégváró sütemény az ünnepekre! Sokáig eltartható. Gluténmentes lisztkeverékkel is készíthető!
 

Hozzávalók: 

A sziruphoz: 
350 ml víz 
250 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő 
1 bio narancs, a héja lereszelve, majd félbevágva. A héját a süteményhez használjuk fel! 
1 rúd fahéj 
250 ml méz 

A sütikhez: 
500 ml olaj (mi olívaolajat használtunk) 
1-2 dl brandy (helyettesíthető gyümölcslével és brandy aromával) 
1 dl narancslé 
1 bio narancs héja 
250 g cukor 
1 teáskanál őrölt fahéj 
csipetnyi szerecsendió 
900 g liszt 
2 teáskanál sütőpor 
1 teáskanál szódabikarbóna 
120 g dió, apróra vágva 


Elkészítése: 
 

A sziruphoz egy fazákban keverjük össze a vizet, a cukrot, a 2 fél narancsot és a fahéjat. Forraljuk fel közepes hőmérsékleten, és főzzük, amíg feloldódik a cukor. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a mézet. Tegyük félre hűlni. 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
Egy nagy keverőtálban keverjük össze az olívaolajat, brandy-t gyümölcslevet, narancshéjat, cukrot, őrölt fahéjat és szerecsendiót. 
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, és a szódabikarbónát. 
Lassan adjuk hozzá a lisztes keveréket az olívaolajoshoz, közben keverőkanllal folyamatosna dolgozzuk össze őket. Ha hozzáadtuk az összes lisztet, a kezünkkel dagasszuk a tésztát, amíg sima nem lesz (de ne dolgozzuk túl!). 
Készítsünk elő egy nagy tepsit (vagy kettőt), sütőpapírral. 
1 nagy evőkanállal szedjünk púpos adagokat a tésztából, és formázzuk a tenyerünkkel kissé lapított ovális formára. Szedjük ki az összes tésztát a tepsibe. Hagyjunk legalább 1-1 centi helyet a sütik között. 
Minden sütibe nyomjunk bele egy villát lapjával, X-et formázva a mintával, de ne lapítsuk ki a sütiket. Ez a minta abban is segít majd, hogy nagyobb felületen érje a szirup a tésztát. 
Süssük a sütiket 20-25 percig. Legyenek aranybarnák, de nem túl barnák. 
Vegyük ki a fahéjat és a narancsot a szirupból 
Vegyük ki a sütiket a sütőből, és azonnal tegyük őket a lehűlt szirupba (amennyi egyszerre belefér), fél percig forgatva őket a szirupban, hogy elég folyadékot szívjanak magukba. Szűrőkanállal vegyük ki a sütiket a szirupból, majd folytassuk a következő adag sütivel, amíg el nem fogy. 
Helyezzük a sütiket egy tálra, és szórjuk meg dióval. Láygan ütögessük hozzá a diót a sütikhez, hogy a szirup hozzáragassza őket. 
Már fogyaszthatjuk is!

 

Tipp: méz helyett növényi sziruppal is készíthető!