Ezek a falatnyi, lágy görög mézes fánkocskák megédesítik a hűvös napokat!


Hozzávalók: 
1 csomag száraz élesztő 
1 ek. cukor 
fél l langyos víz 
450 g liszt 
fél kk só 
késhegynyi szerecsendió 
1 tk vanília aroma 
növényi olaj 

A szószhoz: 
szirup vagy méz 
őrölt fahéj 


Elkészítése: 
egy nagy tálban keverkjük össze a száraz élesztőt a cukorral és a víz negyedével. Ha feljön az élesztő, keverjük hozzá a maradék vizet, a lisztet, a sót, a szerecsendiót és a vaníliát.  
Addig keverjük a tésztát, amíg sűrű és sima lesz. 
Letakarva pihentessük egy meleg helyen, amíg kétszeresére dagad (kb 1-1,5 óra). 
Melegítsünk olajat egy mély serpenyőben vagy fritőzben (legalább 5 cm mély legyen). 

Merjünk púpos evőkanálnyi tésztát az olajba. A forró olaj hatására felpuffad a tészta, és feljön az olaj tetejére. gyakran forgatva 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Szűrőkanállal kivesszük a fánkokat, és papírtörlőre tesszük. 

Még melegen tálaljuk, sziruppal vagy mézzel leöntve, és fahájjal megszórva. 


Tipp: a sziruphoz kevert narancsvirágvízzel még finomabb lehet a desszertünk.