Élesztő nélkül is készíthető kenyér, természetesen, kovásszal! Mindössze vízre, lisztre és egy kis türelemre lesz szükséged, ugyanis a kovászkészítés több napos folyamat, de megéri a fáradságot!  

 

A kovászod napról napra nőni fog!

 

 


Így készítsd el :  
Alaposan keverj össze 100 g teljes kiőrlésű rozslisztet 100 ml vízzel. A legjobb ha ehhez tisztított vizet, vagy ásványvizet használsz. A masszát tedd jól záródó üveg (pl. befőttes) vagy kerámia edénybe (esetleg műanyag dobozba) és egy napig hagyd állni 20 foknál nem hidegebb helyen.  


Másnap keverj hozzá újabb 100 gramm lisztet (ezúttal kenyérlisztet használj!), valamint újabb 100 ml vizet. Hagyd állni további 24 órát,  20 foknál melegebb helyen.  


A harmadik napra szemmel láthatóan elindul a változás: a massza egy kissé buborékossá válik, az illata pedig érett gyümölcsre emlékeztet. Ekkor kell elkezdeni naponta kétszer „etetni“, azaz reggel és este mindig az előző adagot elfelezve újabb lisztet és vizet keverj hozzá, majd 12 óra múlva ismételd meg, három napon át.  


A hatodik napra a massza nagyjából a duplájára nő és tele lesz buborékkal. Ekkor készen áll a sütésre.  

 

Az elkészült kovászból érdemes mindig félretenni (és nem a teljes adagot felhasználni a kenyérhez), így nem kell mindig újrakezdeni a folyamatot. Ettől kezdve elegendő heti 1-2 alkalommal „megetetni“ és hűtőszekrényben tárolni! Mielőtt sütni szeretnél vele, vegyél ki a masszából egy kanállal, keverd össze némi liszttel és vízzel, majd 8-12 óra elteltével már süthetsz is vele.