A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül. Fontos alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak. Keratin vegyülettel együtt a bőrfeszesség és erősség kialakításáért felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt az öregedési folyamatok elindulásáért. A véredények falának rugalmasságát biztosítja, valamint a szem szaruhártyájának kialakulásában is szerepet játszik.  

Mivel a csontok 30%-a kollagén, ezért létfontosságú szerepet kap a csontállomány kialakításában. A csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel csökkenti az ízületi fájdalmat, idős korban lassítja a csontbontó folyamatokat, gyorsítja a csontgyógyulást törések után, kiegészíti a fejlődésben lévő szervezet kollagén igényét. 



Hol található a kollagén? 
A kollagén csak és kizárólag állatok testében fordul elő. A halak, tengeri állatok gazdag forrásai. Például a makréla, cápa és lazac vázrendszere, bőre kiváló kollagénforrás. A tengeri szivacs is bővelkedik kollagénben, nem beszélve a medúzáról, melynek 60%-át kollagén alkotja. Általánosságban elmondható, hogy a hal eredetű kollagén aminosav készlete majdnem teljes egészében megegyezik az emlősök kollagénjében találhatókkal. Azonban sokkal instabilabb, könnyebben veszíti el kémiai szerkezetét valamely biodegradáció hatására. Nem csupán a halakból, hanem marhából, csirkéből, sertésből, kacsából is előszeretettel izolálják és használják az élelmiszeriparban. 



Hogyan juthatunk hozzá a kollagénhez? 
Az élelmiszeriparban a kollagén a zselatin egyik fő komponense. De természetesen nem kell kocsonyás állagú ételt fogyasztani pláne akkor, ha valaki nem szereti. Léteznek új ízesített és natúr italporok, melyekből igazán jóízű üdítők készíthetők és nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak. A csontegészség és a bőr állapotának szempontjából érdemes kiegészíteni az étkezést kollagénnel, különösen abban az esetben, ha egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés húsfélét, halat fogyasztunk. 

A Benefitt kollagén italporok szarvasmarha eredetű, magas hatásfokkal hasznosuló kollagént tartalmaznak, frissítő italporok formájában vagy natúr változatban, kiemelkedően magas napi hatóanyag tartalommal. 
A citrom- és málnaízű termékek kiválóan elkészíthetők üdítőnek, nagyon kellemes ízűek, és 200 mg hozzáadott C-vitamint tartalmaznak, a natúr semleges ízű, így széleskörűen felhasználható, és beilleszthető az egyre népszerűbb paleo táplálkozásba is.