Hozzávalók:

  • 190 g IT’S US barna rizsliszt
  • 70 g ÉDEN PRÉMIUM cirokliszt
  • 90 g IT’S US tápióka keményítő
  • 60 g IT’S US kukorica keményítő
  • 2 evőkanál BENEFITT útifűmaghéj
  • 1 csipet BENEFITT finomszemcsés himalája só
  • fél csomag HAAS NATURAL sütőpor
  • 1 és fél csomag LOVE DIET instant élesztő
  • 160 g ALSAN margarin
  • 300 ml meleg THE BRIDGE rizsital
  • 100 g INTERHERB Mauritiusi nádcukor
  • 2 tojás sárgája
  • a sütéshez: LOVE DIET kókuszolaj

 

Elkészítés:
Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. 

Egy keverőtálban keverd össze a száraz összetevőket (rizsliszt, cirokliszt, keményítők, útifűmaghéj, csipet só, sütőpor, instant élesztő). 

Egy másik tálban add hozzá az olvasztott margarinhoz a nádcukrot, a rizs italt és a tojást. Az olvasztott margarin ne legyen túl forró, különben a tojás fehérjét kicsapja (lehűtheted a rizsitallal, amit hozzá keversz). 

A száraz hozzávalókhoz add hozzá a nedves összetevőket és alaposan dolgozd ki a tésztát, míg hólyagos lesz és elválik az edény falától. Formázz belőle sima felületű bucit, és kilisztezett edénybe helyezve, olajjal megkenve keleszd meleg helyen, amíg duplájára nő (kb. 35-40 perc). 

A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra. Ha kicsit ragacsosabb a tészta és nehezen bánsz vele, akkor kinyújthatod 2 sütőpapír között. Tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szúrd ki a fánkokat. Letakarva keleszd újabb 20 percig, meleg, párás helyen. 

A fánkok közepére az ujjaddal készíts bemélyedést. Egy serpenyőben vagy fritőzben hevíts közepes lángon, nagy mennyiségű kókusz olajat, míg el nem éri a 180 °C-ot. Ügyelj, hogy a fánkokat a kis mélyedéssel lefelé helyezd az olajba. Egyszerre csak 3-4 fánkot süss, és 5 perc után fordítsd meg őket. A másik oldalukat süsd további 2-3 percig, míg aranybarnák lesznek. 

A kész fánkokat helyezd rácsra vagy nedvszívó papírra. 

 

Tipp:
Ízesítésre és díszítésre számos lehetőség közül választhatsz. Még melegen megszórhatod őket porcukorral, fahéjjal, vagy fogyaszthatod őket lekvárral, de akár csokoládé mázat is készíthetsz rájuk.

 

Szerző:

Pfuscher Kinga
dietetikus
Herbaház Pécs