Hozzávalók 4-6 pohárhoz:

édesburgonya: 200 g
Dr.Oetker vanília pudingpor: 14 g
kókusztej: 3 dl
avokádó: 2 db
kakaópor: 1 evk
cukor: 2 evk
friss főzött babkávé: ½ dl (1 presszó kávé)
csicseriborsó főzőlé (aquafaba): 40 gramm
vaníliás cukor ízlés szerint
porcukor (vagy Benefitt édesítő): 1 evk
citrom: ½ db
egész pirított babkávé (a dekorációs szórathoz), 2 szál friss mentalevél, friss gyümölcsök a díszítéshez


Készítése:

A megmosott édesburgonyát egészben süssük meg (180C°-on 45 perc alatt). Ha ropogós piros vegyük ki, hámozzuk meg, és tegyük félre hűlni. 

Forraljuk fel a kókusztejet, és a hideg kókusztejjel/vízzel kikevert vaníliapudinggal sűrítsük be. A kapott pudingot adjuk az édesburgonyához, keverjük össze és pürésítsük simára. Édes ízét állítsuk be, de figyelem, a burgonya is édes!

Ha a krém hőmérséklete engedi és már langyos, az édesburgonyás pudingot alsó rétegként tegyük széles üvegpohárba és helyezzük hűtőbe.

Az egész avokádót bevágjuk félbe, magját vegyük ki. Húsát evőkanál segítségével, óvatosan kanalazzuk egy keverőtálba, adjuk hozzá a kimért kakaóport, a cukrot (vagy édesítőt) a presszó kávét, majd botmixerrel pürésítsük teljesen krémesre.

A lehűtött csicserilevet öntsük a hideg habüstbe és közepes fokozaton kezdjük el kihabosítani. Amikor félig már felverődött adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a porcukrot, vagy édesítőt, néhány csepp citromlevet és a fokozatot megemelve verjük kemény habbá.

Ameddig dolgozik a habverő, a kávés avokádókrémet rétegezzük az édesburgonyás pudingra és helyezzük vissza a hűtőbe.
A jól felverődött csicserihabot tegyük habzsákba, majd ízlés szerinti mintákkal nyomjuk a kávés avokádó krém tetejére. 
Díszíthetjük, keksz morzsával, tört kávészemekkel, de friss gyümölcsökkel és mentalevéllel is tökéletes desszertet kapunk.
Hűtőbe téve kb 30 perc pihentetés után kínáljuk.

Tipp:  
- Készíthetjük cukor mentesen is, a választott édesítővel, de a kakaóbabot is leválthatjuk karob porra. 
- Az édesburgonya puding több színben is elkészíthető, nem csak keverési arányaiban, de a színes burgonyákkal is játszhatunk. Pl: lilaburgonya. A képen látható alsó rétegben több az édesburgonya, a középső rétegben a puding dominál.
- Kávés krémünket, megbolondíthatjuk még rumba áztatott aszalványokkal is.


Jó étvágyat kívánok!