Az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag bogyós gyümölcsöket nem csak nyáron élvezhetjük, hanem az őszi-téli hónapokban is felhasználhatjuk őket többek között fagyasztott formában. Erre nagyszerű példa a következő recept, amit cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. A recept alapján egy 18 cm átmérőjű tortát kapunk, amit 12 szeletre feloszthatunk. 

 

Egy szelet energia és tápanyagtartalma – energia: 317 kcal; fehérje: 4,57 g; zsír: 35,29 g; szénhidrát: 7,75 g; élelmi rost: 2,5 g

Hozzávalók a magvas zabalaphoz:

  • 50 g Kalifa mandula
  • 70 g Kalifa étkezési dióbél
  • 80 g Benefitt lágy zabpehely
  • 1 evőkanál Benefitt négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál Szafi reform vaníliás ízű eritrit 
  • 2 evőkanál melegvíz
  • 70 g Trigramm kókuszzsír

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 ml habtejszín
  • 450 g mascarpone krémsajt
  • 40 g tejföl
  • 1/2 db citrom leve
  • 30 g Benefitt négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál Szafi reform vaníliás ízű eritrit
  • 3 csepp Herby’s Bio narancs fűszercsepp

Hozzávalók az erdei gyümölcs krémhez:

  • 200 g fagyasztott erdei gyümölcs
  • 2 evőkanál víz
  • ½ db citrom leve
  • 1 evőkanál Benefitt négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál Szafi reform vaníliás ízű eritrit
  • 1 evőkanál It’s Us tápióka keményítő
  • 1 teáskanál Naturpiac agar-agar

Elkészítés: 

Olvasszuk fel a kókuszolajat. Egy erősebb konyhai aprítógéppel dolgozzuk össze a mandulát, a diót, a zabpelyhet, az édesítőszereket és az olvasztott kókuszolajat. Pár evőkanál meleg vízzel javíthatunk az állagán. Addig pépesítjük a hozzávalókat, míg egy formázható, de még kis darabokat tartalmazó keveréket kapunk. Párszor keverjük át a keveréket az aprítóban, ezzel is segítve a gép munkáját. Az aprítási folyamat kb. 8-10 percet fog igénybe venni, attól függően, hogy milyen teljesítményű géppel dolgozunk. Amikor kész a keverék egy 18 cm átmérőjű tortaformába helyezzünk sütőpapírt. A zabalapot egyenletesen oszlassuk el a tortaforma alján a kezünkkel vagy egy spatula segítségével. 

Konyhai robotgép segítségével a habverő szárat alkalmazva alacsony sebességen dolgozzuk össze a krémsajtot, az édesítőszereket és fél citrom levét. Ezt követően adjuk hozzá a tejfölt és pár csepp narancs fűszer olajat. Alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük félre. Egy másik keverőtálban verjük fel kemény habbá a habtejszínt nagy sebességen kb. 6-7 perc alatt. Finom mozdulatokkal, alaposan keverjük hozzá a tejszínhabot egy spatula segítségével. A keveréket öntsük rá a magvas zabalapra és egyenletesen oszlassuk el a tortaformában. Amíg elkészítjük a gyümölcskrémet, addig hűtőben pihentessük. 

A fagyasztott erdei gyümölcsöt egy kisebb szószos fazékban kezdjük el melegíteni. Ne adjunk hozzá vizet, bőven elegendő folyadék fog a gyümölcsökből távozni az öntethez. Forraljuk 10 percig, majd vegyük le a tűzről és egy fémszűrő segítségével szűrjük le a keletkezett gyönyörű vörös folyadékot. A gyümölcsöket nyomkodjuk is át egy kicsit a szűrőn, hogy szinte csak a magvak maradjanak a szűrőben. Az így kapott gyümölcspürét öntsük vissza a szószos fazékba. Egy kis tálban keverjük össze a 2 evőkanál vizet, fél citrom levét, az édesítőket, a keményítőt és az agar-agar port. Ezt a keveréket öntsük hozzá a gyümölcspüréhez. Forraljuk fel a pürét, és 2 perc forralás után kapcsoljuk le. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd amikor már csak langyos, csepegtessük rá a krémsajt rétegre. Egy fogpiszkáló segítségével alkossunk márványos mintát a desszert tetejére. Ha összefüggő gyümölcsréteget szeretnénk kapni, akkor duplázzuk meg az erdei gyümölcs mennyiségét. A kész desszertet minimum 2 órára, de legjobb esetben egy éjszakára helyezzük hűtőbe és hidegen tálaljuk. 

 

Bónusz recept – Tejmentes, vegán verzió

A magvas zabalap és az erdei gyümölcs krém ugyan azokkal a hozzávalókkal és ugyan olyan eljárással készül, csak a sajtkrém változik. Továbbá a desszertet elkészíthetjük muffin formában is, így mini sajttortácskákkal lephetjük meg szeretteinket, vendégeinket. A recept alapján 12 darab sajttortácskát kapunk.

Egy tortácska energia és tápanyagtartalmaenergia: 294 kcal; fehérje: 4,83 g; zsír: 24,88 g; szénhidrát: 11,48 g; élelmi rost: 3,02 g

Hozzávalók a vegán sajtkrémhez: 

  • 85 g Kalifa kesudió
  • 200 ml Kara UHT kókuszkrém
  • ½ db citrom leve
  • 2 teáskanál It’s Us tápióka keményítő 
  • 1 teáskanál Naturpiac agar-agar
  • 30 g Benefitt négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 evőkanál Szafi reform vaníliás ízű eritrit
  • 3 csepp Herby’s Bio narancs fűszercsepp
  • 1 csipet Benefitt rózsaszín finomszemcsés himalája só
  • 250 g Schlagfix mascarpone jellegű krém

Elkészítés:

A kesudiót egy éjszakára áztassuk be dupla annyi vízbe. Ha szeretnénk időt spórolni, akkor a kesudiót egy kisebb fazékban kétszer annyi vízben forraljuk 10 percig. Szűrjük le a kesudiót és helyezzük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a kókusztejszínt, fél citrom levét, a tápióka keményítőt, agar-agar port, az édesítőket, ízesítsük egy csipet sóval, és pár csepp narancs fűszercseppel. Alaposan turmixoljuk össze 5-7 perc alatt az összetevőket. Amikor kellemesen lágy állagúvá vált a krém, akkor öntsük át egy szószos fazékba. Kis lángon forraljuk fel a krémet, míg be nem sűrűsödik, kb. 5 percig. Folyamatosan kevergessük, nehogy lekapja a sűrű krémet. Amikor elértük a megfelelő sűrűséget, kapcsoljuk le és még melegen keverjük bele a vegán mascarpone helyettesítőt. 

Ha mini sajttortákat szeretnénk, akkor készítsük elő a muffin sütőt. Vágjunk ki vékony csíkokat sütőpapírból. A csíkok olyan hosszúak legyenek, hogy a muffinformából kilógjanak pár centit mind két oldalon. Helyezzük a muffinformák aljára a kis csíkokat. Ezek a kis csíkok segíteni fognak abban, hogy könnyebben kiszedjük a kész desszertet a muffinformából. A formák aljára nyomkodjuk bele kézzel a magvas zabalapot. Ezt követően a kész sajtkrémet kanalazzuk rá és oszlassuk el egyenletesen a formákba. A gyümölcskrémet csepegtessük rá a krémsajt rétegre. Egy fogpiszkáló segítségével alkossunk márványos mintát a tortácskák tetejére. Ha összefüggő gyümölcsréteget szeretnénk kapni, akkor duplázzuk meg az erdei gyümölcs mennyiségét. A kész tortácskákat minimum 2 órára, de legjobb esetben egy éjszakára helyezzük hűtőbe és hidegen tálaljuk. A muffinformából a sütőpapír csíkok segítségével könnyen eltávolíthatjuk. 

 

Szerző:

Pfuscher Kinga
Dietetikus
Herbaház Pécs