Fokhagyma (Allium sativum)

Sütve, főzve vagy párolva, egészben, zúzva vagy szeletelve - mindegy, csak legyen az ételedben! A fokhagymát általában nem kell tukmálni senkire, hiszen ez az alapanyag a “Mmmm, de jó illat van, mit főzöl?” kérdés első számú oka.

Köztudott, hogy nem csak fűszerként csodálatos, hanem egészségünkre jó hatást gyakorló hatóanyagtartalma is magas. Ásványi anyagok, kálcium, vas, foszfor, kálium, A-, B1-, B2- és C-vitaminok, és nem utolsó sorban allin tartalma teszi a népi gyógyászat és a házipatika egyik főszereplőjévé.

Ismerd meg a fokhagyma jótékony hatásait!

Stimulálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját, serkenti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentő és vérrögoldó hatása van. Ezen kívül:

  • érelmeszesedést gátló, 
  • koleszterinszint csökkentő, 
  • féreghajtó
  • antibiotikus, 
  • értágító, 
  • általános roboráló, 
  • immunerősítő,
  • szélhajtó, 
  • erjedést szüntető, 
  • emésztést javító, 
  • méregtelenítő hatása is ismert, továbbá 
  • fokozza a gyomor emésztő aktivitását, és számos más jó hatását ismeri a népi gyógyászat, de kutatások is igazolják a szervezetre gyakorolt jótékony hatását.


A fentiek mellett számos betegség (pl. szív- és érrendszeri vagy megfázásos betegségek) megelőzésében is segít a fokhagyma rendszeres fogyasztása.

Többféle formában is bevihetjük a szervezetbe, már szagtalanított technológiával gyártott változata is kapható!

 

Tipp:

Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, a kellemetlen lehelet elkerülése érdekében zeller, mentalevél vagy nyers petrezselyem rágása javasolt.

 

Fokhagyma a bőrápolásban? Miért ne?

Külsőleg alkalmazva főzete - almaecettel együtt - sebek, sérülések esetén fertőtlenítő szerként használható. 

Távol tartja az élősködőket, fitocid tartalmú baktérium ill. gombaölő hatásának köszönhetően gennykeltő kórokozók elpusztítására is alkalmazható.

 

Szerző:

Szabó Erika
természetgyógyász tanácsadó
Herbaház, Budapest Százados út