e-bolt
nagykereskedelem
kereskedelem

Hajgyógyászat
2011. április 05.
Sok éves hajgyógyászati tapasztalatom alapján úgy vélem, hogy nem csak a hajhullás, de az őszülés is a szervezet elváltozásainak mutatója. E folyamat megfelelő kezeléssel részben visszafordítható, részben pedig késleltethető.

Az őszülés folyamata

A haj festékanyaga a melanin, amely a hajhagymáknál elhelyezkedő bőrsejtekben (melanocitákban) termelődik, és apró csatornácskákon keresztül jut be a hajszálba. Amikor azonban a festéktermelő sejtek működése – valamilyen okból – alábbhagy, a hajszálba már nem festék, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, aminek következtében a haj „megőszül”. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le.

Az őszülés negyven-ötvenévesen – férfiaknál valamivel korábban – kezdődik. Sorrendben először a halánték, később férfiaknál a szakáll, végül az összes hajszál deresedni kezd. Az ősz haj könnyen be is sárgulhat. Ez a jelenség gyakoribb a szőke hajúaknál, ugyanis az ő hajszálaik magasabb vas- és kéntartalommal rendelkeznek, ami az ősz szálakon fokozottabban láthatóvá válik. Kimutatták továbbá azt is, hogy az ősz haj elszíneződésében a dohányzás és a légköri szennyezettség is fontos szerepet játszik.

Az őszülés lehetséges okai

Az őszülés nem feltétlenül betegség jele, hiszen egyszerűen az idősödéssel is járhat. A korai – már a felnőtt élet kezdetén jelentkező – őszülés bizonyos esetekben örökletes tényezőkre vezethető vissza, de valamilyen hiány, funkcionális zavar, betegség is állhat a hátterében. A tartós stressz, a váratlan lelki trauma és a hosszabb időn át fennálló szorongás is elősegítheti az őszülést, és/vagy a hirtelen nagy tömegű, vagy tartós hajhullást, hajvesztést, azaz a hajhullással nem járó mennyiségi csökkenést is. Ilyenkor megváltozik a fejbőr vérellátása és anyagcseréje.

Egyrészt az adrenalin hormon szintjének csökkenésével, a vérerek már nem juttatnak megfelelő mennyiségű vért a hajhagymákhoz, így fokozatosan leállhat a hajhagymák hajtermelése és a hajfesték termelése is. Másrészt a tartós stressz akadályozza az emésztőrendszer működését, felemészti a szervezet B-vitamin készletét, ezáltal felgyorsulhatnak a bőr öregedési folyamatai, a haj őszülése, megkevesbedése pedig az átlagosnál korábban következhet be.

E folyamathoz járulhat hozzá még az egészségtelen táplálkozás, melynek következménye az emésztőrendszer rossz működése, s az emiatt kialakuló hiányállapotok. Talán hihetetlenül hangzik, de bizonyos életmódbeli változtatásokkal, speciális kezelésekkel, és nem utolsó sorban, a stressz megszűntetésével vagy helyes kezelésének megtanulásával elérhetjük, hogy hajszálaink visszanyerjék eredeti színüket.

Vannak olyan gyógyszerek, melyek a haj őszülését lassíthatják, vagy visszafordíthatják B-vitamin komplex készítménnyel és más vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt alkalmazva. (A leukémiások kezelésénél alkalmazott egyik gyógyszer meglepő mellékhatása például a haj eredeti színének visszaállítása.) Homeopátiás szer is létezik a kifehéredett hajtincseket „visszaszínezésére”. A réz-kolloid fogyasztása – a tapasztalatok szerint –ugyancsak visszaállítja a haj eredeti színét, és akupresszúrával is eredmény érhető el, sőt ezúton még a haj mennyisége is növelhető, a vérkeringés javításával.

A külsőleg alkalmazott készítmények mellett érdemes hajszín-regeneráló, őszülés elleni, hajerősítő, kopaszodást megelőző komplex kúrát végeznünk, mellyel visszafordíthatjuk, illetve megelőzhetjük a kóros folyamatokat. Az érdeklődők számára elküldjük a módszer komplex leírását, melynek ismeretében el tudják dönteni, hogy szeretnének-e részt venni az intenzív kúrán. A fél éves kúrához szükséges őszülés/hajhullás/kopaszodás stop info-szérumot, valamint a kiegészítő kezeléshez javasolt őszülés/hajhullás/kopaszodás stop info-krémet minden jelentkező – aki vállalja, hogy az intenzív kúrát a javasolt módon elvégzi – térítésmentesen megkapja. Jelentkezni a 06-20/9640-830 és 06-30/754-5417 telefonon, vagy a vikica01@t-onlineemail-címen lehet.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász,
skalpdiagnoszta, természetgyógyász
www.nicehajgyogyaszat.hu

 Forrás: ParaMedica Egészség Magazin

Hozzászólások

Herbaház
2 éve írta
Kedves Martini Emilné!

Idézem a szerző válaszát:
\"Ez a lehetőség csak arra az időre volt érvényes. (2011. április - szerk. megjegyzése.)
A termékeket teljes áron vagy esetenként akciósan meg lehet vásárolni a Herbaházban.\"

Üdvözlettel:
HerbaHáz
HerbaHáz
2 éve írta
Kedves Martini Emilné!

Kérdését továbbítottuk a cikk írójának.

Üdvözlettel:

HerbaHáz
Martini Emilné
2 éve írta
Szép napot kivánok
Én egy 69 éves hölgy vagyok, aki igyekszik mindig friss és pedáns maradni korához képest.
Sajnos két éve volt egy rosszindulatu daganatom, melyet végig csináltam, és a hajam teljesen kihullott. Azóta sem nőtt vissza ugy ahogy kellene. Még 5 évig szednem kell gyógyszert hogy a rák nehogy kiujjuljon , ez viszont bizonyos foku hajhullást eredményes. Kérdésem az lenne hogy a meghirdetett hajhullást meggátoló kezeléshez szükséges kellékek, krém, stb. még mindig ingyen megkapható, ha itthon kezelem a hajamat?
Várom szives válaszát.
Üdvözlettel Martini Emilné


Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz (regisztráció és) bejelentkezés szükséges!